Tarifler
TARİFLER
MANGALDA SOSLU TAVUK
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı acı sos
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı ketçap
4 tavuk göğsü
Bir kasede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.
TERBİYELİ KUZU ŞİŞ
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 diş sarmısak
500 g kuzu fileminyon
8 adet küçük acı kırmızı biber
Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin. MANGALDA KÖFTE 1 kg. Kıyma 1 yumurta 2 büyük soğan 6 diş ezilmiş sarmısak Kimyon, kekik Maydanoz Tuz, karabiber Yarım ekmeğin içi Kıymanın içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, ezilmiş sarmısağı, ıslatılıp ufalanmış ekmek içini, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, kimyon, kekik, karabiber ve tuzu katıp 15 dakika kadar yoğurun. Buzdolabında 4 saat bekletin. Istediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp ızgarada pişirin.
SARMISAKLI TERBİYE
½ çay bardağı kırmızı şarap
½ çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 diş ezilmiş sarmısak
3 çorba kaşığı soya sosu
Kekik Tuz, kırmızı biber
Malzemenin tamamını bir kapta karıştırın. Izgara yapmak istediğiniz etleri hazırladığınız sosun içinde, buzdolabında 2 saat bekletin ve ızgarada pişirin. SOĞAN SOSU 1 kg. Soğan 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 100 ml. Zeytinyağı (1 çaybardağı) 200 gr. Biber sosu Tuz Soğanları soyup uzunlamasına dört parçaya bölün ve yağda 5 dakika pembeleştirin. Şeker, salça ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Sonra sirke katıp ağzı kapalı olarak hafif ateşte 20 dakika,acı sosu katıp ağzı açık olarak 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ızgara et veya tavukla servis yapın.
LEVREK IZGARASI
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kiloluk bir levrek balığı,
50 gram sadeyağ,
1 dal biberiye otu,
1 dal merzengûş otu,
1 dal tarhun otu,
1 dal kekik,
1 dal adaçayı,
1/2 çorba kaşığı rezene tohumu,
1 limon,
2 fincan zeytinyağı,
yeteri kadar tuz,
10 tane dövülmemiş karabiber.
Yapımı: Balığın yüzgeçlerini kesip pullarını kazıyın. Karnında küçük bir kesik yapıp solungacından çekerek içini boşaltın. Bol akarsuda iyice yıkayın. Sonra balığı uzun ve derin bir tabağın içine oturtun. Önceden iyice yıkayacağınız biberiye, merzengûş, tarhun, kekik ve adaçayı dallarıyle balığın üstünü örtün. Karabiber taneleriyle rezene tohumlarını balığın üstüne serpin. Bit limonun suyuyla iki fincan zeytinyağını da tabağa boşalttıktan sonra balığı vakit vakit çevirerek bu salamurada üç saat kadar dinlendirin.
Sofraya oturmadan 15-20 dakika önce kızgın ve alevsiz ateşin 5-6 parmak yukarısına ızgarayı oturtun. Izgara kızınca bunun üstüne balığı oturtun. Balığın sağına, soluna da biberiye ve kekik dallarını koyun. (İsteyenler öbür dallardan herhangi birini koyabilirler). Balığın bir yanı nar gibi kızarıncaya kadar piştikten sonra öbür yanını çevirip bu yanını da aynı biçimde pişirin. (Balığı kızartırken her iki yanını da vakit vakit bir fırçayla yağlamayı unutmayın). Balık pişince servis tabağına oturtun. Tabağın çevresini de kibrit biçiminde doğrayıp bol zeytinyağı içinde kızarttığınız patateslerle süsledikten sonra servis yapın.
IZGARA KÖFTE
350 gr dana kıyması + 400 gr kuzu kıyması (iki kez çekilmiş)
4 küçük dilim bayat ekmek (soğuk suda ıslatılıp sıkılmış)
1 iri soğan (rendelenip suyu sıkılmış)
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 kahve kaşığı karabiber kahve kaşığının ucuyla kırmızıbiber
1/2 kahve kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı su
50 gr (1/4 su bardağı) rafine yağ
Kıymayı genişçe bir tepsiye koyunuz. Soğuk suda ıslatılıp sıkılmış ekmekleri ellerinizle ufaladıktan sonra, yoğurarak kıymaya karıştırmız. 10 dakika kadar daha yoğurduktan sonra, ortasını açarak yumurtayı içine kırınız. Karabiberi, tuzu, soğan suyunu, kırmızıbiberi, kimyonu ve suyu da katıp kıymaya yediriniz. Ellerinizi hafifçe ıslattıktan sonra, kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak, önce yuvarlayıp sonra parmaklarınızla üstüne hafifçe bastırarak yassılaştırınız. Köftelerin üstlerini hafifçe yağladıktan sonra, harlı ama alevli olmayan kömür ateşmde 4-6 dakika pişirip servis ediniz.
IZGARA SOSU
MALZEMELER
1 adet ince kıyılmış küçük soğan
1 su bardağı ayçiçek yağı
1/4 su bardağı limon suyu
1 diş doğranmış sarmısak
1 yemek kaşığı acılı sos
2 su bardağı biber sosu
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Yağı ısıtın, soğan ve sarmısağı yumuşayana kadar pişirin. Limon suyunu, biber sosunu, acılı sosu ve tuzu katın. Orta derecede ısıda, sosta kabarcıklar oluşana kadar pişirin. Izgara esnasında etin üstüne sürün. Etleri bu sosa yatırıp birkaç saat buzdolabında bekletilip daha sonra da ızgara yapabilirsiniz.